Bonaventura Baldomà i Rius

A BONAVENTURA BALDOMÀ I RIUS, EL MILLOR DE TOTS.

Voldria retre, amb aquestes lletres, el merescut homenatge al que ha estat el millor atleta de tots els temps de les terres de Lleida.

Ara, en els temps que estem, sembla fàcil qualsevol repte. És més, cada dia apareix pels mitjans de comunicació persones que fan un gran esforç personal per superar-se i superar el llibre Guinness dels rècords.

Però, si retrocedim en el temps i fem un esforç per recordar de quina forma es vivia fa escassament 50 anys, veure aquells que ho puguem veure, que solament el fet de viure cada dia amb normalitat resultava un gran esforç i un gran rècord. Ens mancava els més essencial que era el menjar. Això si, ningú dubtava de la vàlua de la gent i de llur qualitat. La paraula tenia un gran valor. Valia més que qualsevol escrit.

Així les coses, apareix el senyor Bonaventura Baldomà i Rius, que al 20 anys és capaç de guanyar la Jean Bouin de Barcelona el dia 2 d’abril del 1943. Després resultà campió de Catalunya a Reus, després campió d’Espanya a Saragossa i així successivament, fins arribar a ésser sots campió del món de Cross a Dublín. No cal dir que en pista ningú el va poder guanyar en les proves llargues de 5.000 i 10.000 metres llisos. Ciutats com Burgos, Vigo, Barcelona, Belfast, doblin i Londres en donen fe.

Després venen els reconeixements i la Real Federación Española de Atletismo li atorga la medalla i la creu de l’Ordre de Cisneros. És l’època en que torna al pobre de Rosselló, on és casa i inicia una nova lluita per tirar endavant la seva família en una petita botiga familiar. En Bonaventura Baldomà ha estat transmissor dels valors tradicionals de l’esforç, la voluntat i el sacrifici a canvi d’una il·lusió que és, simplement, viure la vida amb intensitat i amb coherència. Moltes som les persones que l’hem tingut i el seguirem tenint com a punt de mira per quan arriben aquells moments de temença i de dubte que la mateixa vida ens atorga en la seva plenitud.

Amic Ventura, l’atletisme lleidatà i l’Associació d’Atletes Veterans de Lleida et recordarem sempre.

Josep Mª Roure i Mor

Vicepresident de l’AVALL

Lleida, 2 de juny del 2004

Sé el primero en comentar

Dejar una contestacion

Tu dirección de correo electrónico no será publicada.


*